Δραματοθεραπεία

Τί είναι η Δραματοθεραπεία;

H Δραματοθεραπεία ως γνωστόν είναι σύνθετη λέξη και αποτελείται από τις λέξεις Δράμα(Δράση/Δρω) και Θεραπεία. Η εξελικτική πορεία της Δραματοθεραπείας έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα αλλά ως αυτόνομη θεραπεία αναπτύχθηκε κατά τη δεκαετία του 60′ στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Δραματοθεραπεία βασίζεται στη πεποίθηση ότι η δυναμική του θεάτρου και των άλλων μορφών της τεχνής μπορούν να επιφέρουν αξιόλογη θεραπευτική επίδραση στον άνθρωπο.Ένα βασικό θεραπευτικό εργαλείο της είναι το παιχνίδι και για το λόγο αυτό αποτελεί μια ιδανική μέθοδο θεραπευτικής παρέμβασης για τα παιδιά,καθώς, ουσιαστικά,χρησιμοποιεί το βασικό τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας που εκείνα διαθέτουν,δηλαδή το παιχνίδι.

Πώς λειτουργεί η Δραματοθεραπεία;

   Το μεγαλύτερο ίσως προσόν της θεραπείας μέσω του Δράματος έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για μία κατεξοχήν δημιουργική θεραπευτική  προσέγγιση.Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν να ορίζουν και να διαχωρίζουν την υποκειμενική και αντικειμενική εμπειρία και πραγματικότητα.Με λίγα λόγια,τα παιδιά κάνουν τα πάντα μέσα από το παιχνίδι:μαθαίνουν,εξασκούν και διοχετεύουν τη φαντασία τους,νιώθουν,ομιλούν,κινούνται,βιώνουν αισθησιοκινητικά ερεθίσματα κ.ά

Δεν είναι λίγες άλλωστε οι φορές που τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν , μπορεί να μην μπορούν να εκφράσουν λεκτικά αυτό που τα απασχολεί.Στη δραματοθεραπεία μπορούν να βρουν άλλους τρόπους έκφρασης όπως για παράδειγμα, τις ιστορίες,τους μύθους και τα παραμύθια,το παίξιμο ρόλων και χαρακτήρων,τις μαριονέτες,το κουκλοθέατρο κ.ά.

Όλες οι παραπάνω τεχνικές:

  • Eνδυναμώνουν  σταδιακά την αυτογνωσία και την αυτοεκτίμηση του παιδιού
  • Eπαναπροσδιορίζουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις
  • Επιλύουν σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας τους
  • Οδηγούν στην προσωπική ανάπτυξη

Για ποιούς είναι κατάλληλη;

   Η δραματοθεραπεία αποτελεί και μια τεχνική που δουλεύει αρκετά μέσα από το σώμα και τις αισθήσεις.Για παράδειγμα παιδιά με αυτισμό που δε μπορούν γενικότερα να επικοινωνήσουν μέσα από το λόγο ή τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες έκφρασης ,μέσα από τη δραματοθεραπεία μπορούν να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν πολλά ερεθίσματα μέσα από το σώμα ,τις αισθήσεις ,τον ήχο,τη μουσική κ.ά

   Με αυτόν τον τρόπο νιώθουν ότι και ο δικός τους κόσμος έχει αξία και ότι είναι κατανοητός και αποδεκτός από τους άλλους.

   Επιπλέον,οι τεχνικές της δραματοθεραπείας συμβάλλουν και στη διαδικασία μάθησης του παιδιού.Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί βελτιώνεται γενικότερα η ψυχολογική κατάσταση του παιδιού και το παιδί είναι πλέον έτοιμο να συγκεντρωθεί στο μάθημα,να κινητοποιηθεί για να μελετήσει και να μάθει,να αλληλεπιδράσει καλύτερα με τους συμμαθητές και το δάσκαλο του.

   Συμπερασματικά,λοιπόν, θα λέγαμε πως η χρήση της μεθόδου σε παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες έκφρασης έχει αποδειχτεί ότι βοηθά στην ενδυνάμωση τους,στην ανάπτυξη των κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων τους και στην ενθάρυνση της λειτουργικότητας τους.

   Η συμμετοχή των παιδιών και των εφήβων σε ομαδικές διαδικασίες  και η συμμετοχή τους σε θεατρικές ασκήσεις ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτιμηση τους.Επίσης, αντιλαμβάνονται καλύτερα τις συγκρούσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εαν πάρουν απόσταση από αυτές μέσω του θεάτρου.

   Η Δραματοθεραπεία είναι μια θεραπευτική προσέγγιση  είτε ατομική είτε ομαδική και είναι απολύτως ενδεδειγμένη και κατάλληλη για άτομα που βρίσκονται σε μια αδρανή ψυχοκοινωνική κατάσταση και επιθυμούν ή χρειάζεται να περάσουν στη δράση.Επιπλέον, δεν έχει ηλικιακούς περιορισμούς, αφού απευθύνεται  τόσο σε μαθητές, όσο και σε ενήλικες , χωρίς να απαιτεί κανένα ιδιαίτερο ταλέντο παρα μόνο καλή διάθεση.

   Τέλος,είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως το κέντρο μας αξιολογεί τη κάθε περίπτωση του παιδιού ξεχωριστά ,έχοντας ως πρωταρχικό  στόχο την ασφάλεια του αλλά και τη γρηγορότερη και καλύτερη αποκατάσταση των δυσκολιών που αυτό αντιμετωπίζει.

Κλείνοντας αυτή τη πρώτη γνωριμία μας με τη μέθοδο της δραματοθεραπείας θα ήθελα να παραθέσω την εξής φράση <<….οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους ηθοποιοί και δε μπορούν ποτέ να γίνουν κάτι αν πριν δεν το υποδυθούν>>.

 

Ελένη Παναγιώτα Παπαχριστοπούλου, Ψυχολόγος, Δραματοθεραπεύτρια