Αυτόνομη Διαβίωση

Αυτόνομη διαβίωση

Η αυτόνομη διαβίωση πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο και ειδικευμένο πρόγραμμα εκμάθησης βασικών δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης.  Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στο να φροντίζουν τον εαυτό τους και το χώρο τους. Πρόκειται για εξατομικευμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει δραστηριότητες προσαρμοσμένες σε πραγματικές συνθήκες. Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται, λαμβάνουν μέρος  σε ειδικά σχεδιασμένο και προστατευμένο χώρο, με τη χρήση υλικών και εργαλείων οικείων στο παιδί από την καθημερινότητά του.

  • Οι δεξιότητες που διδάσκονται είναι οι εξής:
  • Προσωπική υγιεινή (στοματική υγιεινή, πλύσιμο σώματος και χεριών).
  • Οργάνωση ντουλάπας (οργάνωση συρταριών, ταξινόμηση και δίπλωμα ρούχων).
  • Οργάνωση, τακτοποίηση και ταξινόμηση προσωπικού χώρου ( στρώσιμο κρεβατιού, τακτοποίηση και καθάρισμα δωματίου).
  • Βασικές δουλειές που απαιτεί ένα σπίτι (σκούπισμα, σφουγγάρισμα, συγκέντρωση σκουπιδιών και εναπόθεσή τους σε κάδους).
  • Οργάνωση κουζίνας και μαγειρική (στρώσιμο τραπεζιού, σερβίρισμα, πλύσιμο πιάτων, χρήση μαγειρικών σκευών και ηλεκτρικών συσκευών). Ανάλογα με την ηλικία τα παιδιά μαθαίνουν να φτιάχνουν το πρωινό τους και κάποια άλλα παρασκευάσματα, με ασφάλεια.
  • Διατροφικές συνήθειες. Τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να κατατάσσουν τα τρόφιμα σε ομάδες. Διδάσκονται τη χρησιμότητά τους για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Όλες οι δραστηριότητες είναι προσαρμοσμένες στο δυναμικό και στο ρυθμό μάθησης κάθε παιδιού. Ακολουθούνται από οδηγίες για το πότε και το πώς πραγματοποιείται η κάθε ενέργεια, γιατί είναι σημαντική, καθώς και για τα σωστά υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται κάθε φορά.

 

Σκορίλα Ιωάννα, Ειδική παιδαγωγός, Δασκάλα ειδικής αγωγής