Ατομική Ψυχοθεραπεία

Τι είναι η ψυχοθεραπεία;

 

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαπροσωπική διαδικασία η οποία έχει στόχο να βοηθήσει ανθρώπους να τροποποιήσουν συμπεριφορές, συναισθήματα και γνωστικά σχήματα μη λειτουργικά, τα οποία επιφέρουν έντονη δυσκολία και δυσφορία σε πολλές εκφάνσεις της ζωής του ατόμου.

Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να βοηθήσει το άτομο στην εξάλειψη ή διαχείριση τον ενοχλητικών συμπτωμάτων, ώστε να γίνει περισσότερο λειτουργικό και να βελτιώσει την ευημερία και την ψυχική του υγεία. 

 

Αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει τα ευεργετικά οφέλη της ψυχοθεραπείας. Συγκεκριμένα, η ψυχοθεραπεία οδηγεί:

  • Στην μείωση των συναισθηματικών και συμπεριφορικών δυσκολιών, το άτομο γίνεται περισσότερο λειτουργικό και αποδοτικό.
  • Στην βελτίωση της σωματικής ευεξίας
  • Στην βελτίωση της εργασιακής αποδοτικότητας και ικανοποίησης
  • Αρκετοί ερευνητές ,με την χρήση νευροαπεικονιστικών μεθόδων έχουν δείξει αλλαγές στην λειτουργεία του εγκεφάλου σε άτομα με ψυχικά προβλήματα ,τα οποία έχουν παρακολουθήσει ψυχοθεραπεία

 

Είδη της ψυχοθεραπείας

Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις. Κάθε ψυχοθεραπευτική προσέγγιση λειτουργεί ως χάρτης για να βοηθήσει τον ψυχολόγο να κατανοήσει τις δυσκολίες του θεραπευόμενου και να αναπτύξει λύσεις. Στο κέντρο μας οι ψυχολόγοι έχουν εκπαιδευτεί στην Συστημική ψυχοθεραπεία και στο Γνωστικό-Συμπεριφορικό μοντέλο. Παρακάτω περιγράφονται περιληπτικά οι παραπάνω προσεγγίσεις:

  • Η Γνωστικο-Συμπεριφοριστική(CBT) θεραπεία βοηθάει το άτομο να εντοπίσει και να αλλάξει τα δυσλειτουργικά συμπεριφορικά και γνωστικά σχήματα, τα οποία είναι βλαβερά και μη λειτουργικά, και η αντικατάσταση αυτών με ποίο λειτουργικές συμπεριφορές και λογικές σκέψεις. Το μοντέλο αυτό λειτουργεί αποτελεσματικά σε διάφορες ψυχικές διαταραχές, μερικές από αυτές είναι η κατάθλιψη, το άγχος, τραύμα και διατροφικές διαταραχές.
  • Η Συστημική ψυχοθεραπεία, εφαρμόζεται σε άτομα, ζευγάρια, οικογένειες και ομάδες. Βασικός στόχος του συστημικού ψυχοθεραπευτή είναι να κατανοήσει σε βάθος τις δυναμικές, τους κανόνες και τους ρόλους που χαρακτηρίζουν το σύστημα. Στη συστημική θεραπεία το σύμπτωμα που φέρει το άτομο θεωρείται αποτέλεσμα δυσλειτουργίας του όλου οικογενειακού συστήματος, το οποίο διατηρεί και εντείνει το σύμπτωμα. Ο θεραπευτής συστημικής προσέγγισης, θέτει ως στόχους, την ανάπτυξη λειτουργικών μορφών συμπεριφοράς και εποικοινωνίας, καθώς και την εγκαθίδρυση σαφών ορίων και ιεραρχίας μέσα στο σύστημα. Εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση κάθε είδους ψυχολογικών δυσκολιών για το άτομο( άγχος, κατάθλιψη, ψυχοσωματικά συμπτώματα) ή θέματα που αφορούν στις σχέσεις ενός ζευγαριού ή μιας οικογένειας.

Χαρίκλεια Καλτσούνη, Ψυχολόγος